De concept-context-benadering. Tien vragen aan Lenie Kneppers

Auteur(s)

Titel

De concept-context-benadering. Tien vragen aan Lenie Kneppers

Type bron

Vakblad voor economiedocenten

Tijdschrift

Tijdschrift voor het Economisch Onderwijs

Jaar van Publicatie

2008

Jaargang (Volume)

108

Nummer (Issue)

1

Paginanummer

12-15

Trefwoorden

Concept-context, Transfer

AE of BE

Algemene economie

Uitgever

VECON

ISSN/ISBN

Abstract

De redactie van het tijdschrift stelt tien vragen over het begrippenduo context-concept aan Lenie Kneppers. Dit begrippenduo speelt een belangrijke rol in het nieuwe examenprogramma economie. Lenie Kneppers promoveerde in 2007 op het proefschrift “Leren voor transfer, een empirisch onderzoek naar de concept- en contextbenadering in het economieonderwijs.”

Aan de orde komen haar antwoorden op de volgende vragen, waarbij ze verwijst naar verschillende wetenschappelijke onderzoeken op dit terrein.

De vragen:

Wat is een concept? Is een context noodzakelijk echt of voldoet een fictieve context ook? Is het duo hetzelfde als theorie en praktijk? Wat is kenmerkend voor een contextgewijze manier van de stof aanbieden? In hoeverre is een contextgewijze aanbieding van de leerstof verwant aan probleemgestuurd onderwijs? Is het voor de Havo-leerlingen niet beter om eerst de concepten te doceren en daarna toe te passen? Doen we niet nu al aan transfer? Is er wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de concept-dan de contextgewijze manier van het aanbieden van de stof? Als je de leerstof contextgewijs aanbiedt, bestaat er dan niet het gevaar van veroudering? Als je de leerstof contextgewijs aanbiedt, bestaat dan niet het gevaar dat leerlingen het vak gaan zien als een verzameling onderwerpen in plaats van een min of meer hecht gestructureerde kijk op de samenleving?

Link naar publicatie: www.vecon.nl

No image

Het Landelijk Expertisecentrum Economie en Handel heeft als doel:
Het samenbrengen, bundelen en verspreiden van expertise in het Economie-onderwijs.
Blader door de bibliotheek